Specifieke ingrediënten ontwikkelen

De onderzoekmedewerkers van PiLeJe die zijn gespecialiseerd in micronutriënten doen al jaren onderzoek om de opname van micronutriënten te verbeteren, maar ook om nieuwe ingrediënten te ontwikkelen

Ingrediënten “vectoriseren”

Het vectoriseren van ingrediënten geldt voor alle mechanismen waarmee de verdeling van een werkzaam ingrediënt kan worden gemoduleerd. Bijvoorbeeld het combineren van een ingrediënt met een andere stof of het bedekken ervan met een vette matrix om de doorgang door het spijsverteringsslijmvlies te vereenvoudigen. 

 

Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten worden er verschillende wegen gebruikt om het lichaam binnen te komen, waardoor er verschillende “vectoren” moeten worden ontworpen. Deze vectoren kunnen worden beschouwd als de dragers van het werkzame ingrediënt.

Neem bijvoorbeeld mineralen zoals ijzer of magnesium.

 

Tenzij het afkomstig is van dierlijke bronnen (vlees, vis) kan ijzer niet gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Zelfs niet in de vorm van voedingssupplementen of geneesmiddelen. 

 

Medicijnen die worden voorgeschreven bij tekorten of gebrek aan ijzer bevatte traditioneel daarom een aanzienlijke hoeveelheid van dit mineraal om de lage biologische beschikbaarheid te compenseren. Vaak veroorzaken deze hoge ijzergehaltes ongewenste bijeffecten zoals zwarte ontlasting, constipatie of buikpijn. 

Voor een optimale ijzeropname en een laag ijzergehalte hebben de PiLeJe medewerkers van de afdeling Ingrediënten een specifieke “vector” ontwikkeld.
Wanneer dit bijzondere ingrediënt wordt geassocieerd met ijzer, verbetert het de spijsvertering en voorkomt het ongewenste bijeffecten zoals constipatie. 

 

En om de tolerantie van magnesium te verbeteren, die soms kan leiden tot diarree, hebben de PiLeJe onderzoekers een andere vector ontwikkelt die de opname van magnesium bevordert
Dit ingrediënt, dat wordt gemaakt met rijsteiwithydrolysaat, werd gepatenteerd en heet Hypro-ri®

Hypro-ri®, een gepatenteerd PiLeJe ingrediënt

 

Hypro-ri is het resultaat van de onderzoeken naar het vectoriseren van mineralen door de PiLeJe Ingrediënten afdeling. Het is een “hydrolysaat van rijsteiwit”, vandaar de naam, dit ingrediënt wordt verkregen door de gecontroleerde enzymatische hydrolyse van rijsteiwitten.

 

Dit hydrolysaat van rijsteiwit bestaat uit oligopeptiden, een soort klein eiwit dat bestaat uit 2 tot 3 aminozuren.  Deze oligopeptiden, die gemakkelijk kunnen worden opgenomen door het lichaam, kunnen “complexer” worden gemaakt met mineralen, zoals magnesium of zink, om hun opname te verbeteren

 

Op deze wijze zal het mineraal dat zich aan het oligopeptide hecht, naast zijn eigen weg naar het lichaam ook wegen volgen die specifiek zijn voor oligopeptiden, zodat de opname ervan door het lichaam wordt verhoogd. 

Het ontwikkelen van nieuwe ingrediënten

Het laboratorium PiLeJe investeert ook in onderzoek naar nieuwe ingrediënten. Porfyral HSP® en sulforafaan zijn twee voorbeelden hiervan.

 

Porphyral HSP® is een door het laboratorium PiLeJe gepatenteerd ingrediënt

 

Het wordt geëxtraheerd uit de Porphyra alg waarnaar het researchteam van PiLeJe onderzoek deed. Deze algensoort heeft als bijzonderheid dat ze kan overleven in zeer vijandige levensomstandigheden (hitte, UV-straling, droogte door wisselende eb en vloed), waardoor zij een zeer bijzonder weerstandsvermogen heeft ontwikkeld. 

In vitro en in vivo onderzoeken en analyses van deze algen hebben aangetoond dat ze snel en veel “stress-eiwitten” af kunnen scheiden
Deze stress-eiwitten (ook wel heat shock proteins of HSP genoemd) worden op natuurlijke wijze door het lichaam afgescheiden wanneer het aan intense stress wordt blootgesteld: warmte, zoals blootstelling aan zonlicht, maar ook infecties, trauma’s (lichamelijke inspanning enz.) of milieugerelateerde stress (vervuiling, zware metalen enz.). Voor het lichaam zijn ze een soort “vuilnisman” (afvalverwijdering) en hebben een beschermende en herstellende rol dankzij hun ontstekingsremmende, antioxiderende en antiradicale eigenschappen

 

Er ging jarenlang onderzoek vooraf aan het ontwikkelen van dit gepatenteerde ingrediënt, dat wordt gebruikt in verschillende PiLeJe gezondheidsoplossingen.

 

Het specifieke procedé om sulforafaan te winnen

 

Sulforafaan is een zwavelverbinding die van nature aanwezig is in broccoli en ontgiftende eigenschappen heeft voor de longen. De stof wordt snel afgebroken in de omgevingslucht en kan niet als zodanig worden gebruikt. 

 

De onderzoeksteams van PiLeJe hebben daarom naar een specifiek extractieproces gezocht om enerzijds de precursor van sulforafaan (glucorafaan) te winnen en anderzijds het enzym waarmee glucorafaan kan worden omgezet in sulforafaan. 

 

Ook moest er een specifiek en aangepast galenisch middel worden ontwikkeld om de bestanddelen te beschermen tegen maagzuur en om de enzymatische omzetting te activeren op de juiste plaats en op het juiste moment.