Aan het einde van de jaren tachtig werkte Dr. Christian Leclerc als huisarts op het platteland. Tijdens zijn bezoeken merkte hij al snel op wat geleidelijk zijn overtuiging zou worden functionele stoornissen behandelen is de basis van een goede gezondheid en het behoud hiervan. De meeste patiënten klaagden over functionele stoornissen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, spijsverteringsproblemen enz.
Deze klachten leenden zich in zijn ervaring niet voor een behandeling volgens de traditionele geneeskunde, die medicijnen voorschrijft aan de hand van gerichte indicaties. Ook constateerde hij dat er vaak een beroep werd gedaan op zijn collega’s om functionele stoornissen te behandelen die hiervoor geen passende oplossing hadden.
Geleidelijk aan werd deze overtuiging sterker bij Christian Leclerc. Om aan de vraag van zijn patiënten te kunnen voldoen, moest er naar een ander therapeutisch kader worden gezocht. Samen met zijn collega’s overwoog hij het gebruik van therapieën die wel verlichting boden. Als eerste werd de voedingsleer een basis zou worden van een nieuwe therapie, waarmee men de gezondheid in stand kon houden dankzij het gebruik van micronutriënten: de Micronutritie.
Micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen, essentiële vetzuren, probiotica enz. hebben een impact op de gezondheid. Zij behandelen de stoornissen niet, maar kunnen wel per geval het gebrek aan lichaamsevenwicht herstellen dat verantwoordelijk is voor veel functionele stoornissen. Deze zekerheid haalt Christian Leclerc niet alleen uit zijn overtuigingen.
Ook onderzoeken benadrukken steeds het verband tussen voeding, gezondheid en preventie. Sommige onderzoeken waren bijzonder relevant voor Christian Leclerc: de werking van het ecosysteem van het darmkanaal en vooral de rol die bepaalde bacteriën spelen voor de darmflora of de invloed van alfa-linoleenzuur (omega 3) op de gezondheid van hart en bloedvaten. Hij constateerde dat een gebrek aan micronutritiënten vooraf gaat aan tekorten en dat dit gevolgen kan hebben op de gezondheid, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de behoefte aan ferritine aan het begin van een zwangerschap.
Het laboratorium PiLeJe werd in 1991 opgericht. Zijn eerste onderzoeksgebied was de darmflora. De honderdduizend miljard micro-organismen van de darmflora zijn een belangrijk bestanddeel voor de gezondheid, dat door het laboratorium het belang benadrukt door het lanceren van een microbiota voedingssupplement gemaakt van microbiotische stammen.
Er werd vervolgens een hele reeks onderzoeken (bibliografisch, klinisch, industrieel) uitgevoerd om de eigenschappen van de probiotische stammen te leren kennen om hun impact op de gezondheid te bepalen en wat de gunstige doses zijn.
Door deze benadering werd er een gamma producten ontwikkeld die altijd volledig relevant blijft en de beschikbaar gemaakte medische en wetenschappelijke gegevens op de voet volgt.
Tien jaar na zijn oprichting investeert PiLeJe in een nieuw vakgebied, dat van de gepersonaliseerde fytotherapie. Dit vakgebied dat is gebaseerd op het gebruik van extracten van gestandaardiseerde verse planten (EPS) met repliceerbare fytotherapeutische effecten. Een hulpmiddel voor de fytoherapeuten die de behoefte hebben om de producten aan te passen aan de profielen van hun patiënten.
Ook de Micronutritie leent zich voor een gepersonaliseerde benadering die zich aanpast aan de specifieke symptomen van het probleem van een patiënt, want een advies is pas echt efficiënt als het nauw aansluit op bestaande behoeften.
Als aanvulling op de eerdere benaderingen investeert PiLeJe in 2012 in de medische voedingsleer. Deze benadering waarin personen met overgewicht nutritioneel worden begeleid maakt gebruik van de methode van gepersonaliseerde gedragsgebaseerde nutritie om de patiënt te helpen een voor zijn gezondheid gunstiger gewicht te bereiken en deze duurzaam te handhaven.
Aan de hand van hulpmiddelen die huisartsen worden aangeboden om patiënten te volgen, combineert deze methode voedingsadviezen en gedragsbegeleiding door rekening te houden met het feit dat elke persoon uniek is met een persoonlijk stofwisselingsprofiel en specifieke behoeften. Hierna onderzocht PiLeJe andere kwesties van de medische voedingsleer zoals ondervoeding bij bejaarde patiënten en de nutritionele begeleiding van chronisch zieke personen.