Eigenschappen van de ingrediënten

De eigenschappen van de ingrediënten worden dus bepaald door middel van alle processen die moeten worden toegepast om het ingrediënt functioneel en dus effectief te maken.

Opname en biologische beschikbaarheid van de verschillende micronutriënten

Opname en biologische beschikbaarheid van de verschillende micronutriënten

 

De onderzoeksteams van de afdeling Ingrediënten en Ontwerp streven ernaar de opname en de biologische beschikbaarheid te optimaliseren van de verschillende micronutriënten die worden gebruikt voor de productie van PiLeJe gezondheidsoplossingen. 
Om effectief te zijn, moet een bepaald ingrediënt zijn doel kunnen bereiken, d.w.z. zijn werkingsgebied en/of gebied van opname in het lichaam, met de juiste dosering en op het juiste moment.

 

De keuze is simpelweg het eerste criterium voor de eigenschappen van een ingrediënt! 

 

Als men bijvoorbeeld het centrale zenuwstelsel wil bereiken, moet het gebruikte bestanddeel eenvoudig de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, een fysiologische barrière die de toegang van moleculen tot de hersenen blokkeert dit is vereiste om werkzaam te kunnen zijn. Hiermee moet daarom dus rekening worden gehouden worden en in voorkomende gevallen dient de voorkeur te worden gegeven aan precursoren van het gekozen ingrediënt, die deze barrière gemakkelijk kunnen doorbreken.

 

Vervolgens is de daadwerkelijke opname van het ingrediënt aan de beurt.

 

Als een micronutriënt door het lichaam moet worden opgenomen via de dunne of dikke darm, moet het bijvoorbeeld bestand zijn tegen maagzuur en tegen de werking van maagenzymen en galzuren. Het is daarom noodzakelijk dat de galenische formuleringen worden aangepast of dat het ingrediënt wordt beschermd tegen afbraak door enzymen, zodat het in een optimale hoeveelheid vrijkomt op de juiste plaats. 

 

Ook de juiste “timing” van de opname door het lichaam is belangrijk. 

 

Melatonine is hiervoor een goed voorbeeld. Het kan in galenische vorm onder tong worden ingenomen en is snel effectief in geval van problemen bij het inslapen. Maar in een andere galenische waarbij de stof geleidelijk wordt vrijgegeven, kan het reageren op andere soorten slaapstoornissen.

Een van de eigenschappen van een ingrediënt is ook om ervoor te zorgen dat de eindformulering de geleverde dosis perfect homogeen en reproduceerbaar vrijgeeft.