Uw darmmicrobiota onderhouden

Onze darmmicrobiota vormt zich vooral tijdens de eerste levensjaren. Daarna blijft hij vrij stabiel in ons volwassen leven maar kan sterk worden beïnvloed door onze levensstijl. 

Verschillende tekenen kunnen ons doen vermoeden dat hij onderhevig is aan agressies of storingen

Allereerst zijn er spijsverteringsstoornissen (buikpijn, ongemak, opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen…) of infecties (infecties van keel, neus en oren, bronchopulmonale infecties, infecties van de urinewegen, vaginale infecties enz.), die direct verband houden met de functies van de spijsvertering/stofwisseling en het immuunsysteem van de microbiota. Er zijn nog vele andere tekenen aangezien de darmmicrobiota op meerdere manieren ons welzijn en onze gezondheidstoestand beïnvloeden denk aan: allergieën, angst, stemmingsstoornissen, slaapstoornissen, hoofdpijn enz.

Ontstekingen en dysbiose

In die dagen was de markt voor voedingssupplementen nog maar weinig ontwikkeld en bestond voornamelijk uit enkele associaties van multivitaminen en mineralen. 

 

De kennis over probiotica was ook beperkt. Hun gebruik beperkte zich tot de levensmiddelenindustrie (yoghurtproductie, wijnfermentatie) en diervoeder. Echter wel bekend was dat, vooral door het gebruik van gefermenteerde melk (yoghurt, lassi in India enz.), dat ze het darmcomfort konden verbeteren. Ook was men bekend met het belang van een gezonde spijsverteringsflora en wist me dat deze een belangrijke rol speelde bij het opnemen van voedingsstoffen.

 

Deze observaties brachten Dr. Leclerc, oprichter van het PiLeJe laboratorium, ertoe een innovatief onderzoekspad in te slaan: een formule ontwikkelen die het lichaam in staat zou stellen om van deze melkzuurbacteriën, waarvan men de rol vermoedde,  te profiteren zonder dit toe te passen op de voeding.  
Dit onderzoek leidde tot het ontstaan van de eerste gezondheidsoplossing en bestond uit een combinatie van probiotische stammen die in Frankrijk werd verkocht. 

Ontstekingen en dysbiose

De voornaamste factor in deze benadering is de voeding.

 

Het mediterraan dieet wordt al lange tijd erkend om zijn positieve effect op de gezondheid, maar onlangs werd bewezen dat het feitelijk alleen de vestiging van een gunstige darmflora bevordert. Vooral dankzij het hoge vezelgehalte (verse groenten en fruit, granen en peulvruchten) en prebiotische1 voedingsstoffen. 

Dit is niet alles. Ook al zijn we niet in staat alle potentieel schadelijke factoren voor onze microbiota te elimineren, bijvoorbeeld door middel van bepaalde geneesmiddelen die nodig zijn voor onze gezondheid, kunnen wij wel de mogelijkheid een aantal factoren te beheersen: chronische of slecht beheerde stress, gebrek aan slaap, verontreinigende lichaamsstoffen, gebruik van tabak, alcohol, drugs enz.
Studies tonen bovendien aan dat een lichamelijke activiteit de darmflora op een gunstige wijze kan moduleren. 

Dit is niet alles. Ook al zijn we niet in staat alle potentieel schadelijke factoren voor onze microbiota te elimineren, bijvoorbeeld door middel van bepaalde geneesmiddelen die nodig zijn voor onze gezondheid, kunnen wij wel de mogelijkheid een aantal factoren te beheersen: chronische of slecht beheerde stress, gebrek aan slaap, verontreinigende lichaamsstoffen, gebruik van tabak, alcohol, drugs enz.
Studies tonen bovendien aan dat een lichamelijke activiteit de darmflora op een gunstige wijze kan moduleren. 

Bronnen :

 1. Didier Chos (2018) Prenons le pouvoir sur notre santé Vers une médecine sur mesure. Editions Solar.
 2. Gabriel Perlemuter, Anne-Marie Cassard (2016) Les bactéries, des amies qui vous veulent du bien. Editions Solar.
 3. Dossiers d’information Inserm, Microbiote intestinal (https://www.inserm.fr/information-en-sante/dossiers-information/microbiote-intestinal-flore-intestinale).
 4. Dossier de presse INRA (2017) Microbiote, la révolution intestinale (http://presse.inra.fr/Dossiers-de-presse/Microbiote-la-revolution-intestinale).
 5. Journal du CNRS (2014) Microbiote: des bactéries qui nous veulent du bien (https://lejournal.cnrs.fr/articles/microbiote-des-bacteries-qui-nous-veulent-du-bien).
 6. Frédéric Barbut, Francisca Joly. Le microbiote intestinal : équilibre et dysbiose. HEPATO-GASTRO et Oncologie digestive, vol. 17 n° 6, novembre-décembre 2010 (http://www.jle.com/download/hpg-286920-le_microbiote_intestinal_equilibre_et_dysbiose–Wv59Un8AAQEAAAFNnSUAAAAA-a.pdf).
 7. C Landman, E Quévrain. Le microbiote intestinal : description, rôle et implication physiopathologique. La Revue de médecine interne (2016) 37 : 418-423 (http://acces.ens-lyon.fr/acces/thematiques/immunite-et-vaccination/thematiques/virus-et-immunite/utiles-microbiote/pdf/1-s2.0-S0248866315011273-main.pdf).
 8. J.M. Bohbot, Vaginose bactérienne, 2007, Mise à jour en Gynécologie Obstétrique du Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français.
 9. Bruyère et al (2013) Les traitements anti-infectieux non médicamenteux en urologie Prog Urol, 23, 15, 1357-1364 (http://www.urofrance.org/nc/science-et-recherche/base-bibliographique/article/html/les-traitements-anti-infectieux-non-medicamenteux-en-urologie.html).

 

 1. Prebiotica: niet-verteerbare bestanddelen die met hun stofwisseling door de darmbacteriën de samenstelling en/of activiteit van darmbacteriën wijzigen, met als gevolg een fysiologisch voordeel voor het lichaam.
 2. Probiotica: levende micro-organismen die een gunstig effect hebben op de gezondheid, wanneer zij in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.