Expertise microbiota

Als voorloper in het onderzoek naar probiotica ontwikkelt PiLeJe onderzoeks- en selectieprotocollen voor specifieke probiotische stammen.

PiLeJe expertise van microbiota

Het laboratorium PiLeJe, voorloper op het gebied van onderzoek naar probiotica, voert al jaren verschillende experimenten met probiotische stammen uit en publiceert hierover. Zowel op het gebied van hun resistentie in verschillende fysisch-chemische condities (levensvatbaarheid, resistentie in verschillende omgevingen bijvoorbeeld) als van hun impact op de gezondheid. PiLeJe draagt zo bij tot de wetenschappelijke vooruitgang op dit gebied.

Tot 10.000 miljard

micro-organismen, voornamelijk bacteriën in de darmflora

2 Kg

Dit is het gewicht van de darmflora

De onbalans in de populatie van de darmflora wordt dysbiose genoemd

Consequenties

Deze onbalans heeft consequenties voor de werking van de darmflora (ontregeling van de opname van voedingsstoffen en miocronutritënten, ontregeling van het weerstandsvermogen enz.) en kan mede oorzaak zijn van talrijke ziekten

Voorgeschiedenis

PiLeJe ontwikkelde en verkocht een van de eerste formules met probiotica in Frankrijk. Dat was in 1990. 

Aan het einde van de jaren tachtig werkte Dr. Christian Leclerc als huisarts op het platteland. Tijdens zijn bezoeken merkte hij al snel op wat geleidelijk zijn overtuiging zou worden functionele stoornissen behandelen is de basis van een goede gezondheid en het behoud hiervan. De meeste patiënten klaagden over functionele stoornissen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, spijsverteringsproblemen enz.

De visie van PiLeJe: een gepersonaliseerd en gemedicaliseerd aanbod in probiotica

Aan de hand van jarenlang onderzoek naar probiotica ontwikkelde PiLeJe een expertise op het gebied van het selecteren van probiotische stammen met het oog op de ontwikkeling van een bijzondere gezondheidsacties en van een gerichte formulering die de bestanddelen naar de plaats van bestemming kunnen brengen. 

Selectie van probiotische stammen: het MK handvest

Effectiviteitsonderzoeken

Nieuwe mogelijkheden en nieuwe uitdagingen

Voorgeschiedenis

Microbiota zijn micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels, virussen) die in een bepaald milieu leven. Deze microbiota, die voorheen “darmflora” werden genoemd, zijn in de mens aanwezig in elk gebied dat contact met de buitenwereld heeft, denk hierbij aan: neus, mond, darmen, huid, vagina enz. 
Er bestaan dus niet een maar meerdere soorten microbiota. We spreken dan over neus-, mond-, darm-, huid- en vaginale microbiota enz.

 

De bekendste en eerste microbiota die onderzocht werden, zijn de darmflora. Deze bacteriën zijn de meest voorkomende soort micro-organismen. Elk individu heeft zijn eigen darmflora die bestaat uit ongeveer 150 tot 200 verschillende bacteriesoorten, die ongeveer 10.000 miljard bacteriën vertegenwoordigen dit is 1 keer meer dan de cellen die ons lichaam vormen.

Een breekbaar evenwicht

De 30.000 tot 100.000 miljard bacteriën van onze darmmicrobiota leven in perfecte harmonie samen met ons lichaam. Dit samenleven wordt symbiose genoemd.

Uw darmmicrobiota onderhouden

Onze darmmicrobiota vormt zich vooral tijdens de eerste levensjaren. Hij blijft vrij stabiel in ons volwassen leven en wordt sterk beïnvloed door onze levensstijl.

Ontdek onze andere expertises

Micronutritie
Micronutritie bestudeert de impact van micronutriënten op de gezondheid, corrigeert en optimaliseert de micronutrionele toestand.
Fytotherapie
PiLeJe is betrokken bij alle fasen van de Plantenproductie proces; van het veld tot onderzoek in gepersonaliseerde fytotherapie.