Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezondheidsgeneeskunde als roeping

Voor iedereen zoeken naar een optimale fysiologische toestand

PiLeJe heeft als roeping de gezondheid van iedereen te bevorderen en deze zo lang mogelijk te handhaven, dit is wat onze oprichter Dr. Christian Leclerc "gezondheidsgeneeskunde" noemt.

Dit concept is gebaseerd op het feit dat er voor elk van ons een optimale fysiologische toestand bestaat, die het ontstaan van ziekten voorkomt en de levenskwaliteit bevordert. Het doel is om mensen aan te moedigen om deze optimale fysiologische toestand zo dicht mogelijk te benaderen voor een duurzame verbetering van hun gezondheid.

Hierbij wordt vooral rekening gehouden met tussentoestanden tussen gezondheid en ziekte. De patiënt neemt een centrale plaats in de consultatie in en de geneeskunde heeft een preventieve dimensie. 

Thumbnail

De patiënt staat centraal

Het grondbeginsel van een consultatie is dat de patiënt niet wordt gezien en behandeld als een verzameling symptomen. Het is een volledige persoon met een stoornis of een disfunctie die onlosmakelijk verbonden is met een persoonlijke lichamelijke samenhang: ziektegeschiedenis, omgeving, voeding, lichaamsbeweging, leefomgeving maar ook zijn of haar behoeften.

Er moet rekening worden gehouden met al deze parameters bij het beheren, behandelen en optimaliseren van de gezondheidstoestand en het opzetten van een begeleiding waarvan de therapeutische oplossingen kunnen worden geassocieerd met veranderingen in dagelijkse gedragspatronen.
In deze benadering doet de patiënt actief mee aan het onderhouden van de gezondheid met de hulp van gezondheidsprofessionals en andere specialisten.

Thumbnail

Naar een samenwerking met gezondheidsprofessionals

Gezond blijven is meer dan een doel, het is een project. Gezondheid is niet alleen een goed functionerend fysiologisch mechanisme, maar het resultaat van een bundel van gunstige criteria: een gezond lichaam, lichaamsbeweging, goede eetgewoonten, een bepaald psychologisch evenwicht.

Voor het terugwinnen of in stand houden van de gezondheid kan het nodig zijn een beroep te doen op therapeuten en specialisten die hierbij begeleiding kunnen bieden. Dit betekent een beroep doen op zeer verschillende vakgebieden. Behandelingen met en zonder medicijnen, levensstijl, voeding, psychisme, waarbij de therapeuten samenwerken en hun kennis uitwisselen. De praktijk van alle gezondheidswerkers wordt hierdoor veranderd.

Tussentoestanden van de gezondheid

Men wordt niet plotseling ziek vanuit een algemeen goede gezondheidstoestand. Tussen deze twee situaties zijn er fasen waarin het lichaam functionele stoornissen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, spijsverterings- en slaapstoornissen kan vertonen...
Als deze worden genegeerd of niet worden behandeld, kunnen zij leiden tot chronische aandoeningen of zelfs andere ziekten veroorzaken.

Daarom moeten deze worden geïdentificeerd en behandeld - met behulp van adequate diagnostische middelen (biologische analyses, vragenlijsten over lichaamsfuncties, emotionele analyses enzovoorts), zodat gezondheidswerkers de patiënten persoonlijk kunnen begeleiden.

Micronutritie, een medische praktijk ontwikkeld door PiLeJe

De Micronutritie bestudeert de impact van micronutriënten (vitamines, mineralen, sporenelementen, essentiële vetzuren, probiotica...) op de gezondheid, maakt een inschatting van de tekorten en zoekt naar middelen om het gehalte aan micronutriënten te optimaliseren. Micronutritie schrijft gepersonaliseerde behandelingen voor,  omdat elke patiënt een uniek pathofysiologisch profiel en specifieke voedingsbehoeften heeft.

Dit vakgebied maakt gebruik van verschillende invalshoeken zoals: - het bieden van bescherming tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, die een belangrijke rol spelen in de celveroudering, door middel van een gecombineerde behandeling met antioxidanten en vetzuren; - de strijd tegen tekorten die worden veroorzaakt door een onevenwichtige voeding door middel van voedingssupplementen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en sporenelementen, aminozuren en essentiële vetzuren; - of het reguleren en optimaliseren van de darmflora, ook wel microbiota genoemd.

Thumbnail